Storkyrkan 8 juni: Petite messe solennelle av Rossini

Välkommen till Storkyrkan den 8 juni för en sommarkvällskonsert där du får höra Rossinis lilla mästerverk Petite Messe Solennelle. Vackert och mäktigt, innerligt och personligt av mannen bakom operaklassikern Barberaren i Sevilla. Här framförd av Stockholms domkyrkokör, förstklassiga solister och musiker, under ledning av Michael Waldenby – Stockholms egen Rossini.

Giaocchino Rossinis karriär var lysande. Samtiden såg honom som en av de största tonsättarna någonsin och det berättas att till och med Ludwig van Beethoven kände sig en aning pikerad av Rossinis framgångar.

Med 40 operor bakom sig – många blev stora succéer – drog sig Rossini tillbaka som tonsättare. Kanske kan det verka lite märkligt, han var bara 37 år. Men hans hälsa var inte den bästa och han led av svåra depressioner. Han bosatte sig i Italien men trivdes varken med landet eller med sin hustru. Så småningom kunde han gifta sig med sin älskarinna Olympe de Pelessier och tillsammans återvände de till Paris, den stad där Rossini många år tidigare rönt sina största framgångar.

Efter mer än 20 års tystnad började han komponera igen, men inga fler operor blev det. I stället koncentrerade han sig på pianostycken och sånger, ofta humoristiska: tänk Kattduetten. 1863 tog Rossini sig före att skriva ett riktigt stort verk: Petit Messe Solennelle.

Besättningen är i vår tid minst sagt originell: harmonium och piano. Men dåförtiden, under andra kejsardömet 1852-1870, var detta en vanlig och omtyckt instrumentkombination. Speltiden är något över en timme och fransmännens kejsare, Napoleon III, hade onekligen en poäng när han sade att verket varken är litet, en mässa eller särskilt högtidligt. Och visst har denna orgie i tjusiga melodier sina operamässiga drag. Men lyssna bara till den stora altarian med kör som avslutar denna djupt personliga stycke musik.

Här talar en allvarlig och sökande människa. Rossini har lagt hela sitt hjärta och sinne i dessa toner – hans favortitröstläge var för övrigt alten, med sin djupa och färgrika klang.

Paulina Pfeiffer – sopran
Ingrid Tobiasson – alt
Michael Axelsson – tenor
Johan Wållberg – bas
Martin Blomquist – harmonium
Majsan Dahling – piano
Stockholms domkyrkokör
Michael Waldenby – dirigent

8 juni kl 19.30 i Storkyrkan, Stockhom.

Fritt inträde.